De 6 bästa vandringarna i Norge

Vandring i Norge, visst? Jösses, du har något härligt framför dig. Men hej, vart ska du? Det finns massor av fina vandringsleder i Norge där du kan ha perfekt översikt av fjordar, berg och ett otroligt djurliv. Flera delar av Norges natur med vilda djur och växter har faktiskt skyddats i nationalparker de senaste 20 åren för att låta myskoxar, vargar och renar ströva omkring på massiva områden för att hitta ny vegetation att livnära sig på. Problemet med den globala uppvärmningen håller långsamt på att förstöra djurlivet i Norge genom att förvandla stora snö platåer (med unikt djurliv) till vanliga skogar som det redan finns gott om i Skandinavien. Om du tänker gå på en lång vandring i Norge är Hardangervidda ett mycket bra val eftersom det förmodligen kommer vara något helt annat 20 år från nu.

Besseggen åsen

Den bästa delen av vandringen är vyn på Besseggen åsen. Mer än 30 000 vandrare slutför den här resan under säsongen varje år och det häftiga med det är att säsongen bara är aktiv mellan slutet av juni till mitten av september. Det är ett genomsnitt av 375 vandrare per dag och ett imponerande antal för en så liten vandring. Hela vandringen tar ungefär 6-7 timmar att gå, tidsramen om 6-7 timmar kan nås om du är frisk att gå i ett streck. Det finns några ställen som är ganska branta så försök att ha bra skor med stadig sula för att stå emot friktionen mot fötterna.

Dovrefjell

Dovrefjell är ett område som täcker berg, 2 nationalparker och den majestätiska myskoxen! Denna plats är mer än en vandringsled och du kan vandra upp på berget Snøhetta om du råkar gå förbi. Snøhetta erbjuder fantastiska vyer på 2286 meters höjd och bra skidmöjligheter samt vandringar. Dovre nationalpark bildades 2003 och täcker en yta på 289 kvadratkilometer medan nationalparken Dovrefjell-Sunndalsfjella täcker 1693 kvadratkilometer! Myskoxar kan ses i Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark men tänk på att även om de ser ut som håriga kor kan de döda dig på ett ögonblick om du lyckas göra dem upprörda. Var respektfull och lugn i naturen och se till så att du inte stressar djuren.

Preikestolen

Preikestolen är det norska namnet och betyder ungefär ”predikstolen”. Vandringen upp till Preikestolen är 3,8 kilometer lång på kartan men vandringen går också 334 meter uppåt. Det tar ca 2 timmar att gå vandringen (ena vägen) men det är definitivt värt promenaden. Du kommer gå ut på en magnifik klippa ut över Lysefjorden. Denna fjord har fått sitt namn från att vara ”liten” i norrmännens ögon men utsikten över fjorden är faktiskt nästan oslagbar från Preikestolen, ”predikstolen”. Den här vackra naturplatsen ligger i sydvästra delen av Norge, söder om Bergen. Lysebotn är namnet på byn där ”predikstolen” kan hittas. Byn har ingen skola längre men den har fortfarande sin kyrka.

Keipen

Detta är en kortare vandring men den erbjuder några av de bästa vyerna som du kan tänka dig. Den här vandringen är perfekt för nybörjare och för dem som (av någon anledning) inte kan vandra för mer än en dag. Jag skulle vilja rekommendera att ta med lite mellanmål och andra camping grejer med dig eftersom du har gott om tid att koppla av på toppen efter 1 timmes vandring. Att komma ner är lika snabbt så detta är ett bra alternativ för dem som har behov av en dag ute i naturen. Att promenera och andas frisk luft är en härlig känsla för någon från staden men ärligt talat är utsikten vad som gör denna vandring så fantastisk.

Hardangervidda

Det här är ett område som är tomt på träd och många växter, de 2 vanligaste sakerna att se omkring Hardangervidda är snö och stenar. Det är en stor platå som är större än 10 000 kvadratkilometer och är en livsmiljö för en mängd olika djur. Du kan vandra många olika rutter här på Hardangervidda, den längsta tar upp till 12-15 dagar att slutföra och är en känd vandringsled eftersom mycket få personer faktiskt avslutar den. Genom att vara proaktiv kan du enkelt göra en egen vandring vart än du vill runt Hardangervidda. Se bara till att ta med bekväma skor och kläder, mat och något att hålla dig varm och torr med under nätterna som till exempel ett tält eller presenning och rep. Du kan vandra på Hardangervidda i 2 dagar och mer men se bara till att vara förberedd på att du kan förbli självförsörjande under hela vandringen.

Galdhøpiggen

Sist men långt ifrån minst är Norges största berg på 2469 meter höjd över havet! Namnet översätts i princip till ” det super höga & hala berget”. För att vandra upp och ner detta massiva berg måste du spendera ungefär 5-6 timmar för att vandra och passera en glaciär där en guide krävs för att passera. Det finns däremot ett alternativ: du kan faktiskt vandra Galdhøpiggen från Spiterstulen Lodge i Visdalen utan att passera glaciären – så du kan vandra hela vägen upp utan att hyra en guide åt dig (och dina vänner). Berget erbjuder också den högsta skidorts upplevelsen i hela Skandinavien.

Massiva utsikter från Galdhøpiggen


Hardangervidda


Keipen

Massiva utsikter från Galdhøpiggen 
Hardangervidda
Keipen

Preikestolen


En myskoxe i Dovrefjell


Besseggen åsen

Preikestolen
En myskoxe i Dovrefjell
Besseggen åsen