Upptäck en kultur som ingen annan på de här 5 platserna i Danmark

Danmark är ett mycket varierat land men det handlar bara om perspektiv. Om du befinner dig mellan Norge och Tyskland är du i Danmark och troligtvis i Köpenhamn. Visste du att Danmark har 18 + massiva öar utspridda mellan Norge, Danmark, Island och Grönland? Danmarks största kulturella centrum är så klart Köpenhamn, huvudstaden där alla möjliga kulturevenemang äger rum varje dag i veckan. Det finns dessutom fler saker att se om du planerar att åka till Danmark: museer, slott och gigantiska isolerade öar i mitten av Golfströmmen. Danmark har de äldsta nöjesparkerna i världen och även några av de mest berikade fästena i hela Europa.

Köpenhamn

Köpenhamn är ett centrum för kultur. Du kommer att kunna hitta något kulturellt evenemang på gatorna i Köpenhamn om du håller ögonen öppna. Det fina i staden är att allt i princip kan nås till fots eller med kollektivtrafiken om fötterna är ömma. Konstgallerier, teatrar, dansshower, filmfestivaler och levande musik kan hittas på flera platser i hela staden. Danskarna är mycket öppna när det gäller HBT och jämställdhet i sexuell läggning, vilket gör Köpenhamn PRIDE festivalen till en av de största händelserna under året. Om du reser med barn så försök att göra ett stopp vid Tivoli när du åker till Köpenhamn – den näst äldsta nöjesparken i världen efter den allra äldsta nöjesparken, som också ligger i Danmark. Den här nöjesparken öppnade 1843 och hade ett massiv 4 733 miljoner besökare under år 2015!

Köpenhamn nattetid
Köpenhamn nattetid

Hans Christian Andersen museum, Odense

Den här dansken lämnade ett stort spår i den moderna filmen trots att han gick bort för över 150 år sedan. Hans Christian Andersen levde från 1805 till 1875 och skrev dikter, romaner, pjäser, osv. men det som kännetecknar vår bild av honom är hans äventyrsberättelser, (eventyr på danska) som avnjuts av personer över hela världen i alla åldrar. De mest kända berättelser som han skrev är Kejsarens nya kläder, Tummelisa, Den fula ankungen, Isdrottningen, osv. Listan är längre och den här mannen var bara son till en skomakare och långt ifrån en konstskola. Hur kunde sonen till en kämpande skomakare lyckas komma med de här innovativa äventyrsberättelserna? Hans Christian Andersen Museum återberättar hans historia från barndomen upp till de sista åren av hans liv.

H.C. Andersen staty i Central Park
H.C. Andersen staty i Central Park

Egeskov slott, Kvarnstrup

Det här massiva slottet nämndes först i text år 1405, det har tjocka dubbelväggar och har försvarats från inkräktare flera gånger genom historien. De flesta delarna av slottet är öppet för allmänheten men det finns några ställen som är otillgängliga eftersom greven och grevinnan bor där. Det har funnits över 30 olika ägare av slottet sedan 1405 men det har varit i den nuvarande ägaren Billes familj i över 300 år. Det finns flera gamla oljemålningar som hänger på väggarna i detta historiska slott: en visar slaget vid Köge Bukt år 1677 när Danmark besegrade svenska styrkorna. Själva slottet är känt som det bäst bevarade vallgravsslottet i hela Europa: det har Titania’s palats på första våningen – ett av de äldsta och mest imponerande dockhusen i världen.

Kronborgs slott, Helsingör

Kronborgs slott är en av de starkaste fästningarna i Europa men bara sedan 1690 då daskarna förstärkte det i stor utsträckning efter att svenskarna framgångsrikt hade belägrat slottet 1658. 50 år senare, år 1739, blev Kronborg ett fängelse där fångarna klassificerades som ”ärliga” eller ”oärliga”; ärliga fångare tilläts arbeta utanför slottets väggar medan oärliga fångar (våld och mordbrandsbrott) inte kunde gå utanför slottsmurarna. Slottet var senare helt administrerat av den danska vapenstyrkan fram till 1938 då slottet gjordes tillgängligt för allmänheten. Slottet skulle tillåta kungen att inspektera lasten av varje fartyg och begära en vägtull för fartyget. Om fartygets kapten skulle ange ett last värde som verkade för låg hade kungen rätt att köpa hela lasten till det priset! Det är hur slottet Kronborg kom till även om den har fått vidare ryktbarhet senare på grund av Shakespeares berömda Hamlet, prins av Danmark.

Kronborg slott sett från Öresund
Kronborg slott sett från Öresund

Färöarna

”Fåröarna”, ja, det är faktiskt så de kallas på danska. Färöarna består av 18 större öar som ligger mellan Norge-Danmark-Skottland-Island-Grönland. Vädret är känt som ganska hårt ute på de här öarna men den genomsnittliga temperaturen är faktiskt över minus på årlig nivå på grund av den massiva Golfströmmen. Öarna har många saker gemensamt med Danmark även om Färöarna är relativt självständiga. De kan skapa handelsavtal med andra länder oavsett Danmarks handelsavtal. Färöarna är arvet efter de fornnordiska människorna som plundrade haven runt år 800. Språket härstammar faktiskt från nordisk germanska som härstammar från fornnordiska – det talade språket under vikingatiden. Köket är främst baserat på kött och fisk med potatis.

Ett får på Färöarna
Ett får på Färöarna

Slutsats

Om du gillar arkitektur ska du kolla in slott och museer som vi har listat upp i den här artikeln. Om du anser dig vara mer av en natur entusiast borde du överväga att ta en resa till en eller flera av de danska öarna. Danmark är hem för många internationella artister av alla konst typer och genrer och du borde spendera lite tid i Köpenhamnsområdet om du är en konstfantast. Glöm inte att besöka Hans Christian Andersen museum.