Varför de svenska öarna är de bästa platserna att besöka nästa sommar

Verkar som du har bestämt dig. Du planerar att boka biljetter till Sverige men du är inte helt säker på vart du ska och vad du ska göra där. Sverige är främst känt för stora berg, gigantiska floder och ett mycket hårt klimat men det är lätt att glömma hur långt Sverige egentligen är. Om man åker till norra Sverige kan det vara -20 kallare än att vara i Malmö (gränsar till Köpenhamn, Danmark), så att ha spenderat en vinter i Sverige säger inte så mycket. Sommaren är fantastisk oavsett vart du befinner dig även om norra Sverige erbjuder dig chansen att verkligen uppleva midnattssolen i Lappland. Midnattssolen är inte exklusivt för Sverige det är ett scenario som händer över hela världen men det kan upplevas bättre ju längre norrut du går.

Fiske & natur

Svensk fisk är faktiskt jättegott. En majoritet av dessa fiskar lever sina liv i sötvatten vilket minskar saltmängden i fisk i allmänhet. Du kan fiska regnbåge, röding & havsabborre i olika sjöar medan laxen oftast hittas lekande i floder. Att besöka en av de svenska öarna kommer ge fantastiska möjligheter att prova på de olika fiskarna. Ju längre norrut du går desto bättre smakar allt. Turister fyller oftast helt upp städerna på den östra kusten under somrarna vilket ger mindre utrymme för alla att uppleva naturen. Att besöka en ö under sommaren ger dig lyxen att titta på naturen mer än människor.

Lugnande stillhet

De här vattnen är sällan stormiga: vattnet i vikarna är så småningom anslutna till havet men städer skyddar mot stora strömmar från havet. Under våren kommer smält bergsnö rinna ner genom floder och ger nytt liv till vattnet i Östersjön. Sommaren ger oändligt solljus till alla invånare i norr så att hitta en ö i de norra delarna av Sverige är en pärla att hitta. Du bör definitivt kolla in Pitholmen i norr om du inte har något emot norrmän. Norrmännen kommer till Piteå (där Pitholmen ligger) varje sommar för ett billigare boende och de soliga stränderna i Östersjön

Unikt djurliv

Varje ö är genuin och unik, några är liknande men på något sätt är de alla olika. Att bo på en ö tvingar invånarna att gripa tag i vattnets frukter mer än de som har nära till oändlig mark för att plantera grödor och hålla boskap. Om du valt att besöka en ö är det bra att forska lite innan du åker så du vet vad du har att vänta dig. Några öar kan till exempel vara geografiskt belägna på en plats där besökare är i ständigt behov av vindskydd.  Det finns öar där du kan fiska rakt ut från ön men tänk på att det kan finnas olika djur på några av dessa öar. Se till att läsa på innan du ger dig ut.

Gotland

Gotland är enligt mig en av de mest intressanta öarna att besöka. Den ligger långt från de nordligaste delarna av Sverige och garanterar fina varma sommarnätter även om midnattssolen syns bättre om du väljer att besöka en ö i norra Sverige. ”Gotland” är namnet på ett område som faktiskt omfattar ön Gotland men också de små öarna i närheten. Det här är en av de svenska öarna med mest historia: du kommer kunna gå runt i ett gammalt slott och besöka en marknad med handgjorda hantverk som baseras på verktyg som har använts på Gotland sedan stenåldern.

Pitholmen

Pitholmen är nummer 13 av de största öarna i Sverige och det bästa med denna ö är dess läge i norr. Pitholmen ligger i Piteå kommun, en svensk kommun som blommar varje sommar under festivalen ”Piteå Dansar Och Ler”. Mängden människor i Piteå kommun (40 tusen personer) fyrdubblas oftast under festivalen med hjälp av norrmän och svenskar från hela landet. Förutom att bo på Pitholmen borde du prova resa norrut mot finska gränsen och känn dig fri att göra en avstickare upp till bergen nära Norge. Ju närmare du kommer till norska gränsen desto högre blir bergen. Norr är utan tvekan platsen att besöka.

Öland

Öland är en konstig ö, den är bebodd av en mix av svenskar och finländare och det finns ungefär 25 tusen människor som bor på Öland. Under 230 år ansågs hela ön vara en resurs för kungen. Under denna period fick ingen äga ett gevär eller en hund på hela ön. Även skogen skulle betraktas som en naturresurs för konungen och ingen annan var tillåten att hugga ner trä i Ölands skogar på 230 år! Öland är därmed det enda området i hela världen som uteslutande har ägts av en kung. Det här är den näst största ön i Sverige men det är, som Gotland, en kommun i sig själv samtidigt som den är minsta kommunen i Sverige. Om du aldrig provat havtorn så prova det på Öland! Det är ett orange bär med super höga mängder C-vitamin. Bären växer på en liten buske som älskar att stå ensam i solen. Du kommer förmodligen hitta några vilda på klippor stående i solen.

Havtorn i snön!

Havtorn i snön!


Ett slott på Gotland

Ett slott på Gotland


Svensk fisk

Svensk fisk


PDOL festival - Piteå Dansar Och Ler

PDOL festival – Piteå Dansar Och Ler