Varför är en kryssning i Skandinavien helt olik någon annan kryssning du någonsin kommer åka på?

Skandinaver är galna. De är glada i de flesta situationerna och konstigt tysta också men de är trevliga människor att umgås med. Att åka på en kryssning kommer definitivt understryka min poäng och du borde verkligen överväga en kort veckoslutskryssning om du har mycket tid att spendera i Skandinavien. Om du av någon anledning hamnar på Sveriges östra kust kan du leka med tanken på att åka på en Baltic kryssning, det är en oförglömlig upplevelse tillsammans med svenskar och finländare som verkar lättsamma i början. Du får lära dig att så snart som alkoholen kommer in desto mer kommer det ut ur dessa tysta nordmän från norr. De kan tyckas vara kalla personer och det beror på att det är iskallt där uppe. Lyckligtvis, som vi alla vet, gör alkohol oss varmare och det verkar fungera exceptionellt bra på skandinaverna. En kryssning är en perfekt plats att inse det här.

Norska kryssningar

Norska kryssningar är i allmänhet kalla resor med fokus på naturen. De majestätiska bergen och fjordarna är lika eller mer massiva än Grand Canyon. Den iskalla temperaturen längs Norges västra kust innebär att du inte spenderar en massa tid på däck jämfört med vad du kunde ha gjort på en sydligare kryssning när solen lockar dig utomhus. Förutom att titta på de gigantiska fjordarna kommer du att kunna se norrskenet från däck under de kalla vinternätterna. De norska kryssningarna kan också ta dig till några av de öar som är belägna väster om Norge. Norska kryssningar är inte så fyllovänliga som de mellan Sverige och Finland.

Norsk fjord sett från havet
Norsk fjord sett från havet

Svenska kryssningar

De svenska kryssningarna drivs i allmänhet mellan Sverige och Finland/Estland/Litauen/Lettland men du kan också åka på en kryssning från Sverige till Danmark om du råkar vara i de sydvästra delarna av Sverige såsom i Skåne som ligger tvärs över Öresund med Danmark på andra sidan. De olika kryssningarna mot Östersjöområdet kan vara super kul! Jag har haft bra erfarenheter från dessa och det har också i princip alla mina vänner som någonsin tog tillfället i akt att komma ombord. Du lämnar Sveriges östkust för att åka över Östersjön i en natt eller två så att du kan få en smak av livet på andra sidan av havet.

Finska kryssningar

De finska kryssningarna kan ta dig till massor av spännande ställen såsom Polen, Tyskland, Ryssland, Sverige, Danmark, Baltikum och Norge. Jag älskar kryssa genom platser, men hur mycket tid har du egentligen planerat att spendera på kryssning? Kryssningarna kör året runt och du kommer att kunna välja från 1 upp till 10 + dagar att spendera på kryssningen. Om du anser dig vara oerfaren ska du inte gå för de längsta turerna eftersom det finns en större chans för dig att bli sjösjuk trots risken för att sådant sker är mycket liten. Finländarna är ännu mer lugna än svenskarna så vid en besvärlig stund – alkohol.

Kryssning till Grönland & Island

Kryssningarna som går till Grönland & Island är många men mycket varierande. Vara proaktiva och försök planera resan i förväg; du kommer behöva veta varifrån du vill åka på en kryssning för att komma till din destination. Priserna kan variera MYCKET så försök att kolla in de olika länderna för specifika erbjudanden. Norge har mängder av olje- och naturtillgångar som därför gör att de norska alternativen oftast är de dyraste. Försök se om du kanske kan hitta några biljetter från Danmark i stället för att åka från Norge. Grönland och Island kryssningarna är super fokuserade på naturen jämfört med de danska/svenska/finska kryssningarna. Norrsken, midnattssolen, olika valar och en fantastisk utsikt över horisonten är det som kännetecknar kryssningarna till Grönland och Island.

Stor kryssare lämnar Grönland
Stor kryssare lämnar Grönland

Barents hav

Det flera kryssningar mot Nordkap: den nordligaste delen av Skandinavien. Du kan resa till denna nordliga plats från länder som Ryssland, Norge, Danmark och fler. Barents hav är i princip fri från luftföroreningar och ljud så du kan se några av de mest imponerande vyerna på planeten. Om du klättrar upp till klippan på Nordkap kommer du förmodligen kunna se en magisk syn under solnedgången och soluppgången i sommar liksom norrsken under de iskalla vinternätterna. Det här är en av de få platserna på jorden där du faktiskt kan uppleva storheten av planeten jorden.

Danska kryssningar

Danska kryssningar går till alla andra skandinaviska länder och du kan också åka på en seglingskryssning för att lära dig mer om gamla fartyg och de omgivande områdena. Det finns flera kryssningar till Norge traditionella och specifika sådana. Du kan faktiskt prova ”spåren av vikingarna” som bara tar några timmar på en mahogny båt. Danska kryssningarna är i allmänhet ganska korta jämfört med de i övriga Norden. Jag antar att det finns fördelar och nackdelar med det men åtminstone är skandinaviska kryssningar mycket olika och de erbjuder alla något unikt att svepa dig från dina fötter. Du kan även hitta julkryssningar från Danmark, som är optimala om du råkar vara ensam på jullovet. När du anländer i Köpenhamn kan du prova utomhus skridskoåkning gratis om du har egna skridskor medan att hyra ett par bara kosta runt 50 DKK (~ 7€).

Fartyg i en dansk hamn
Fartyg i en dansk hamn
Färöarna
Färöarna