Hur du ger dig själv den bästa chansen att se norrsken?

Norrsken är mer än extraordinära. De lyser upp himlen och skimrar sannolikt i olika färger i minuter eller timmar, beroende på hur solstrålarna genomtränger de norra delarna av atmosfären. Jag har sett gula, röda, orange, gröna, blåa & lila färger synas i norrsken och finns det verkligen inget sätt att förutsäga typen av norrskenet eftersom den minsta förändring i vädret kommer ha stor effekt på dem. Det viktigaste att komma ihåg om norrsken är de är mycket påverkade av ljusföroreningar så det är mer sannolikt att hitta se den på en liten skogsväg utan ljus än om du tillbringar natten i huvudstaden. Det här fenomenet kan inte ses på sommaren, det syns oftast på iskalla nätter då det inte finns det minsta ljus eller luftföroreningar i luften. Förutom ljus och luftföroreningar spelar platsen också en stor roll i det hela. Du behöver hitta en plats som är högt upp så att du kan ta plats för den största showen i dit liv. Hitta ett berg/klippa och ha ingen brådska, tålamod är en dygd.
Aurora
Aurora

Ljusföroreningar

Eliminera ljusföroreningar från byggnader och städer genom att resa till vildmarken för att se norrskenet så bra som möjligt. Närliggande lampor kommer att påverka linserna i dina ögon och hindrar dig från att njuta av det blinkande norrskenet. Så om du verkligen vill se det behöver du ta dig till en plats med så lite ljusföroreningar som möjligt och sedan väntar du. Jag kommer från norra Sverige men jag måste erkänna att jag aldrig ”letade” efter norrsken. Norrsken är semi sällsynta och mycket slumpmässiga så de är svåra att spåra. Däremot ger Nordkap i Norge och det svenska Abisko dig stora möjligheter att få glimtar av Aurora Borealis.

Luftföroreningar

Förutom att det uppstår problem av ljusföroreningar kan luftföroreningen också förstöra din upplevelse eftersom det hindrar dig från att se vad som verkligen händer bakom den. Det är ganska lätt att känna av luftföroreningen när man går på gatorna med massor av bilar och det betyder att du inte kommer kunna se  norrsken från den staden. Med andra ord behöver du fly från andra människor för att få den bästa möjliga norrsken upplevelsen.

Rörlig och levande konst

Aurora Borealis är ett super levande konstverk. Norrskenet verkar vara långsamt och fluffigt som molnen men det är faktiskt ett fenomen som kan hända i en sekund eller två innan det försvinner. Färgen kan också förändras på en sekund. Det finns verkligen inget sätt att förutsäga det men du kommer att vara som hypnotiserad när det börjar. Vanligaste färgen på norrsken är grön även om lila och gula färger ofta syns bland de gröna nyanserna.

Abisko, hemstad för Aurora Borealis

Abisko är en region med skogar, berg och massor av vilda djur. Det finns i princip inga människor som bor här och ännu mindre ljus/luftföroreningar – vilket är orsaken till att så många kommer till Abisko med hopp om att se norrsken. Det finns många människor på den här planeten som aldrig känt snö i sina händer men mängden människor som sett Aurora Borealis är mycket lägre. Abisko ligger i Sverige men det finns andra länder där du har möjlighet att titta på norrsken. Sverige, Finland och Norge är känt för norrskenet men Sveriges Abisko är norrskenets huvudstad.
Aurora Borealis, Norge
Aurora Borealis, Norge

Aurora Australis

Visst är norrsken häftiga men visste du att det också finns södersken att titta på om nätterna? Aurora Australis kan ses från höga ställen i de södra delarna av världen: såsom Australien, Argentina, Chile, Antarktis och nya Zeeland. Visuellt är fenomenet mycket likt det som kan ses i norrsken (Aurora Borealis). Det är emellertid svårare att hitta höga berg i södra delarna av världen. Bergen är generellt svåra att få tillgång till och chansen att faktiskt se södersken är lägre än att se norrsken. Jag visste faktiskt inte om södersken innan jag skrev den här artikeln. Jag aldrig hört uttrycket innan och jag har aldrig sett några bilder av södersken men det finns uppenbarligen eftersom tusentals fascinerade människor titta på fenomenet varje år.
Aurora Australis & LED-upplyst igloo
Aurora Australis & LED-upplyst igloo

Gryningsgudinnan

Ordet Aurora har sitt ursprung i romerska myter och betyder ”gryningsgudinnan”, länge trodde nordeuropéer och Maori folket att norr/söderskenet var reflektioner från facklor eller lägereldar på jorden. Det har funnits många olika uppfattningar om Aurora: vissa stammar trodde att norr/söderskenet fraktiskt var det egna folkets själar, några sade att ljuset kom från djur som de jagade och andra hävdade att skenet kom från jättar (själar av stora jägare och fiskare)! Det är ett känt faktum att norr/södersken har en återkommande cykel på 11 år och den senaste var 2013. Så nästa bästa tid att titta på norrsken är om ungefär 8 år (mars eller september). Försök att besöka en liten by och undvik de delarna av byn som är upplyst.
Aurora visat från NASA:s satellit
Aurora visat från NASA:s satellit