5 gömda pärlor i Finland

Om du inte vet var du ska kommer vilken väg som helst ta dig dit. Att sitta still och väntar på bättre tider är inget för mig: jag tror att jag är lär mig och utvecklas så länge jag provar nya saker på nya platser. Jag försöker vara utomhus så mycket som möjligt men det är svårt att veta exakt vart man ska gå ibland. Den här artikel listar 5 pärlor i den finska naturen med fokus på utsikt och unika upplevelser. Du kan enkelt hitta din egen pärla och du kommer märka när/om du snubblar över den. Vi uppskattar alla olika saker när vi går ut i naturen så utgå inte från att du håller med till 100% vad jag har skrivit i här eftersom de här orden är baserade på mina personliga erfarenheter på varje plats. Du kanske har en helt annan upplevelse på grund av människor runt dig, vädret, djur, utrustning, etc. Hur som helst här är 5 av mina finska pärlor:

Åland

Åland är en ö mellan Sverige och Finland: det är en konstig liten ö där alla invånare faktiskt talar svenska. Hela ön är demilitariserad och är den enda finländska regionen där det svenska språket används av 100 % av invånarna. Även om Åland är en finsk ö har den en egen regering och en egen flagga! Det finns en hel massa svenskar som flyttar till Åland på grund av politiken: hemskolning förbjöds i Sverige år 2011. Ordförande för svenska föreningen för hemskolning, Jonas Himmelstrand, har faktiskt lämnat Sverige för att leva på Åland. Öns ekonomi är klart definierat av sjöfart och handel: sjöfarten utgör 40 procent av hela ekonomin. Med undantag för rederierna är företagen på Åland små med mindre än 10 anställda i de flesta fall. Åland är en mycket intressant plats med en verkligen konstig historia: det är en mysig & självförsörjande liten ö.

Ålands flagga
Ålands flagga

Pyhä-Luosto nationalpark

Det här är en relativt ung nationalpark, grundad 2005. Ändå är det också Finlands äldsta nationalpark! Pyhä-Luosto är faktiskt en sammansluten park smält samman från två tidigare nationalparker. Den ligger i Lappland som ligger i den nordligaste delen av Finland och täcker 30 % av Finland och består av ungefär 3,5 procent av Finlands befolkning. Parken har tallar som är över 200 år gamla och där kan du uppleva våtmarker och lär dig mer om geologiska specialiteter i området. Parken börjar vid roten av en 12-toppig Tunturi linje – 500 meter höga bergen som är 2 miljarder år gamla. Parken ligger mitt i det finska norr nära nog för dig att besöka Rovaniemi om du någonsin passerar genom nationalparken Pyhä-Luosto. Nationalparken kan nås med kollektivtrafik och med bil och det finns vandringar under sommaren samt skidspår på vintern.

En promenad i parken (Pyhä-Luosto nationalpark)
En promenad i parken (Pyhä-Luosto nationalpark)

Utö ön

Det här är verkligen en liten glänsande pärla. Det är den sydligaste platsen i Finland där människor lever året runt med ungefär 50 invånare på en yta av 0.81 kvadratkilometer. Den kan endast nås genom en (gratis) 4-timmars båttur men kom ihåg att de inte säljer bränsle på denna lilla ö. Däremot finns det stor chans att en av lokalbefolkningen säljer läcker rökt fisk. Det finns inte mycket utrymme att gå runt på men detta är fortfarande en söt plats att besöka om du någonsin råkar passera södra Finland. Den har en lotsstation, en butik, ett postkontor och en fyr. Ta ett bastubad, ät rökt fisk, klättra upp i fyren och titta på solnedgången vid skeppsbrottsminnesmärket på den södra delen av Utö. Utös motsvarighet/nemesis skulle vara Nuorgam i norr: en by i den nordligaste delen av både Finland och EU.

Utö ön
Utö ön

Koli nationalpark

Koli nationalpark är en relativt liten park med sina 30 kvadratkilometer. Huvudsyftet med nationalparken är däremot inte att skydda utrotningshotade djur eller sådant, utan snarare för att bevara kulturarvet i det historiska jordbruket i regionen. Hö är skuret och jord upprätthålls årligen för att bevara kulturarvet och ge mat av topp kvalitet till de finska boskapen. Koli var förut en jordbruksregion men det användes faktiskt som en offerplats (för länge sedan). Om du väljer att besöka nationalparken på vintern ska du ta med dig lite snövänlig utrustning så du kan njuta av skidorterna i området, det finns två av dem! Det bästa med Koli är den fina och rogivande känslan du får när du tittar ut över vattnet och trädtopparna från toppen av en kulle. Parken erbjuder 80 kilometer av vandringsleder, 5 tältplatser och 20 ställen för lägereld med en låg bergstopp på 347 meter över havet.

Oulanka nationalpark

Oulanka nationalpark ligger i den nordöstra delen av Finland och omfattar 270 kvadratkilometer, så det är en mycket stor pärla i Finland! Parken är ett skyddat område där du hittar forsar, floder, tallskogar, myrar, flera vandringsstugor (gratis att använda) och du kommer att kunna se alla sorters finska vilda djur längs vägen. Björn, lodjur, järv, älg, renar och hundratals olika fåglar kan ses i hela Oulanka nationalparken! Om du känner dig osäker på att bege dig ut till parken utan någon klar uppfattning om vart man ska gå kan du prova på en av vandringslederna. Det finns vandringsleder under sommaren och vintern men en av de bästa sakerna med Oulanka är dess relativt nordliga läge. Vinternätter kan enkelt ge dig gratis uppvisningar av norrsken medan sommarnätterna låter dig smaka på känslan av midnattssolen. Solen är ständigt närvarande under juni och juli även om den kan vara precis runt hörnet. Solen snuddar vid horisonten för att hoppa tillbaka upp igen.

Litet björnspår i Oulanka nationalpark
Litet björnspår i Oulanka nationalpark

Slutsats

Finland är ett stort land med omfattande natur: en del platser är befolkade och några är fortfarande orörda av människan. Det finns många sorters finska pärlor och det är allt i betraktarens öga. Jag uppskattar maffig utsikt över naturen mer än historia vilket är varför jag har listat många av nationalparkerna som finska pärlor. Dessutom, om du åker på vintern, har du mycket större chans att se norrskenet måla himlen på natten.